1.7 Kehittyykö digitaalisuus liian pitkälle?

1.7     Kehittyykö digitaalisuus liian pitkälle?



Digital Transformation in the Real World: 4 Examples of Big Brands  Transforming Experiences Through Digital



Digitaalisuus ja teknologia ovat muuttuneet ja kehittyneet pikavauhtia viime vuosien aikana. Tutustuin tätä blogipostausta varten kahteen videoon, jossa näytetään tulevaisuuden digitaalisuuden kehitystä ihmisten elämän & työnteon muodossa jopa hyvin ääripäähän asti vietynä. Omasta mielestäni digitaalisuuden ei koskaan tulisi kehittyä niin vallitsevaksi, että ihmisten elämän laatu kärsii sen takia - digitaalisuuden kehityksen pitäisi mielestäni vain parantaa ihmisten elämän laatua, eikä viedä ihmisten elämää, sosiaalisuutta ja onnellisuutta pois. 


Katsoin ensimmäisenä MicrosoftProductivity Future Vision -videon. Videosta näkee, kuinka digitaalisuuden kehittyminen helpottaa kaikkea, esimerkiksi tutkimustyötä. Kaikkea tiedossa olevaa dataa käytetään digitaalisesti viisaammin, ja niin, että tehtävät ovat helpommin suoritettavissa, kun tarvittava data on aina saatavilla, sekä kerätty data kulkeutuu suoraa sitä tarvitsevalle henkilölle. Myös kaikki tieto, tutkimus ja data on helpommin kerättävissä. Videossa näytetään, ettei kynää ja paperia oikeastaan enää käytetä - kaikki tapahtuu näytöllä tai ''bluetoothilla'', niin vihkot, kirjat, lukot ja kuulokkeet.


Huomaan myös, kun Microsoftin video on julkaistu vuonna 2018, monet tässä videossa ''tulevaisuudeksi'' luokitellut asiat ovat jo nyt, vuonna 2022 toteutuneet. Myös kasvojen tunnistus, ja kaavoilla laskeminen ovat helpottuneet tässä tulevaisuudenkuvassa. Videossa näkyvät 3D kosketusnäytöt, digitaalinen sukellusmaski ja digitaalinen ''opetusliitutaulu'', saavat tulevaisuuden näyttämään upealta ja erittäin helpolta. Kaikki tutkiminen ja datan kerääminen nopeutuvat hurjaa vauhtia, mikä auttaa esimerkiksi lääketiedettä kehittymään nopeammin. Tässä videossa ihmiset tekevät töitä yhdessä, mutta käyttävät vain kehittynyttä digitaalisuutta apunaan ja nopeuttaakseen työtään. Ihmiset vaikuttavat onnellisilta.


Toisena videona katsoin Keiichi MatsudanMerger -videon. Tässä videossa esiintyy pääosassa nainen, joka elää armotonta elämää, jonka digitalisaatio ja teknologia ovat hänelle luoneet. Videolla tämänlainen elämä on kuvattu normaalina, normaalin ihmisen elämänä. Tämä video oli hyvin pelottava ja ahdistava. Videossa esiintyvä nainen elää pelkkien suurien näyttöjen ympäröimänä aivan, kuten nämä näytöt olisivat hänen maailma ja ainoa ympäristönsä. Nainen saa ravintonsa vain pillereiden muodossa, sillä ei ehdi pitää taukoja työstään edes syödäkseen. Hänellä ei myöskään ole sosiaalista elämää, sillä työt vievät hänen kaiken aikansa. Nainen vaikuttaa alakuloiselta ja masentuneelta, mutta yrittää pitää mielensä positiivisena. Tässä videossa naisen työpaikan yrityksen liiketoimintaa hallitsevat erilaiset algoritmit, ja nainen tekee työstään omille asiakkailleen. Hänellä on niin monta rautaa tulessa samaan aikaan eri näytöillä, että pelkkä videon katsominen sai minut ahdistuneeksi työmäärästä, ja siitä, kuinka nainen ei ehdi keskittyä yhteenkään asiaan kerralla kunnolla. Video loppuu siihen, kun nainen päättää mennä koneeseen ja mennä osaksi järjestelmää tulevaisuuden laitteella, jotta voisi koko elämänsä olla jatkuvasti asiakkaidensa käytettävissä.


Microsoftin videossa näin paljon positiiviasia asioita, mitä digitaalisuuden kehittyminen tuo tullessaan - esimerkiksi kaiken tutkimustyön nopeutuminen ja helpottuminen. Kun esimerkiksi lääketiede kehittyy myös digitalisaation myötä, ihmisiä pelastuu ja monen ihmisen elämänlaatu paranee, kun saa apua ongelmiinsa. Matsudan video oli taas mielestäni hyvin pitkälle viety ääripää, ja toivon, ettei tulevaisuuden ihmisiä odota tälläinen kohtalo, jota ei mielestäni voi edes kutsua enää elämäksi. Ihmisten perustarpeet eivät enää täyty tuollaisessa elämässä, ja mielenterveysongelmat olisivat hyvin suuri ongelma tuossa tulevaisuuden kuvassa. Tällä hetkellä teknologian rooli on jo erittäin suuri, mutta kummassakin videossa se tuntuu jo vallitsevalle. Mikään ei enää onnistuisi, jos sähköt kaatuisivat.



Tulevaisuudenkuva on mielestäni positiivinen, sillä teknologian ja digitaalisuuden lisääntyessä tietoisuus kaikesta kasvaa todella paljon, ja monien ihmisten elmän laatu paranee. Tottakai negatiivisia puolia löytyy paljon - niin kuin aina kaikesta, mutta koen, että positiivisia puolia on kuitenkin enemmän. Koen, että jos vaan ihmisten työntekoajat pysyvät enisellään, digitaalisuuden ja teknologian kehittymisen myötä työtunnit ovat tehokkaampia, kun kaikki tieto ja data kulkevat niin paljon nopeammin, sekä ovat helpommin saatavilla. Huonoina puolina ovat toki ne, että kaikki on sähkön varassa digitaalisuudessa, eikä ihmisten tarvitse muistaa ulkoa tai oppia itse mitään, sillä kaikki tieto on saatavilla niin nopeasti.  





Lähteet:


  • Kuva: https://www.simplilearn.com/how-big-brands-transforming-experiences-through-digital-transformation-article
  • Matsuda, Keiichi, 2019, Merger, Video. Katsottavissa: https://www.dezeen.com/2019/01/17/merger-keiichi-matsuda-future-workplace-augmented-reality-video/.
  • Microsoft Productivity Future Vision, 2018, Video.Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=elYb4m9dRA8.


Jasmin Hilari






Kommentit