2.5 Ihmisten huijaaminen - nykyään jo liian helppoa?



Deepfake Technology Pros & Cons For Digital Marketing


Nykypäivänä ihmisiä on erittäin helppo johtaa harhaan, sekä netissä, että eri sosiaalisen median alustoilla, sillä siellä pyörii miljoonia erilaisia videoita. Miten voi tietää, onko esimerkiksi Ukrainan sodan alkamisen aikaan julkaistu täysin aidon näköinen video Vladimir Putinin puheesta oikea vai deepfake- video?


Deep fake, eli ''syväväärennös'', on tekniikka, joka hyödyntää tekoälyä muokatakseen ihmisen kasvoja videossa tai valokuvassa. Sen avulla voidaan saada ihmisen kasvot ja ääni puhumaan aidon näköisesti ihan sitä, mitä videon tekijä itse haluaa. Amatöörin tekemän deepfake- videon voi tunnistaa, kun videota tarkkaillessa kasvojen filtterin vaihto pettää hetkeksi tai kasvot vääntyvät hetken ajaksi luonnottomaan asentoon. Ammattilaisen tekemän deepfake- videon aitouden voi tarkistaa suurella varmuudella Alankomaalaisen Sensity:n kehittämällä työkalulla, joka on suunniteltu erityisesti manipuloitujen kasvojen tunnistamiseen kuvista ja videoista, kertoo Tekniikanmaailman artikkeli.


Vaarallisinta deepfake- videoissa on niiden uskottavuus ja mahdollinen vaikutus jopa yhteiskunnan toimintaan, esimerkiksi äänestystulosten kautta. On pelottavaa, kuinka helposti näitä videoita voi tehdä ihan kuka vaan. Kokeilin tehdä itse Deepfake- videon tämän ohjevideon avulla kokeillakseni, onko se tosiaan niin helppoa. Sain tehtyä erittäin aidon näköisen videon parissa tunnissa. Se tuntui jopa laittoamalle vääristää henkilön sanomaa. Täysin aidolta vaikuttavalta Barack Obaman kasvoista kuvatulla videolla voikin siis esiintyä 22- vuotias Jasmin Helsingistä. Näissä tapauksissa alkaa kyllä miettimään, että onko digitaalisuus kehittynyt aivan liian pitkälle, sekä ihmisten huijaaminen tehty aivan liian helpoksi.


Kuten jo mainitsinkin, deepfake- videot voivat aiheuttaa suuria ja vakavia väärinymmärryksiä, sekaannuksia sekä henkilön maineen menetyksen. TikTok- alustalla videot voivat levitä maailmanlaajuisesti muutamassa tunnissa keräten miljoonia katselukertoja. Jos esimerkiksi yleisesti luotettavaksi luokitellusta julkisuuden henkilöstä tehdään deepfake- video, jossa tämä sanoo huolestuttavia asioita vaikkapa sodasta, video voi levitä hyvin nopeasti ja ihmiset eivät ymmärrä katsella kriittisesti tälläisiä videoita, sillä ne näyttävät niin aidoilta. Deepfake- videot voivat vaikuttaa todella suuriin asioihin - esimerkiksi jopa vaalituloksiin, jos tietyistä ehdokkaista tälläisiä videoita tehdään hämätäkseen äänestäjiä ja johtamalla niitä harhaan. Tekniikkatalouden uutisen mukaan Kalifornian osavaltio on ottanut käyttöönsä kaksi uutta lakia, joilla pyritään hillitsemään vaalien aikana julkaistavia deepfake- videoita.


En itse ollut aikaisemmin kuullutkaan deepfake- videoista, ennen kuin tutustuin tätä blogikirjoitusta varten aiheeseen. En olisi siis osannut epäillä minkään videoiden luotettavuutta. Olen aina ajatellut, että videoita on mahdoton muokata, toisin kuin kuvia. On erittäin epäreilua, että ihmisten sanomisia voidaan vääristellä monissa eri merkiktyksissä - niin julkisuuden henkilöiden, kuin vaikka koulun opettajan. Tämän voisi laskea vakavaksi kiusaamiseksi, eikä deepfake- videot saisi mielestäni olla missään merkityksessä laillisia.


Deepfake: What is Deepfake in Artificial Intelligence


Lähteet:


https://www.youtube.com/watch?v=mUfJOQKdtAk


 https://www-tekniikkatalous-fi.ezproxy.haaga-helia.fi/uutiset/netin-huijausvideot-yleistyvat-tehokas-ja-vaarallinen-tyokalu-mita-niille-voi-tehda/791e6137-5b59-42f2-a9b2-409d53ce30e5


https://tekniikanmaailma.fi/epailetko-videon-aitoutta-tama-tyokalu-tunnistaa-deepfake-videovaarennykset-puolestasi/


https://www.searchenginejournal.com/deepfake-technology-digital-marketing/454395/


https://www.mygreatlearning.com/blog/all-you-need-to-know-about-deepfake-ai/







Kommentit

  1. Kiitos mieltä avartavasta kirjoituksesta! Digitaalisuus on tuonut tullessaan melkoisen varjopuolen juuri deepfake-videoiden osalta. Olit löytänyt hyviä ja ajankohtaisia esimerkkejä tästä aiheesta. Aloituskappaleessa oleva pohdinta Putinin puheesta tempaisi heti tekstiin mukaan. Koronavuosien jälkeen tämä aihe on erittäin tärkeä, sillä disinformaation määrä on ollut viime vuosina valtavaa. Blogin muotoilu ei jostakin syystä toistu normaalisti (ainakaan minun koneellani); tekstin yläosassa oleva kuva ei lataudu ja fontti on hieman pienellä. Korjaamalla nämä lukukokemuksesta tulisi vielä mukavampi. Loistava sisältö onneksi kompensoi näitä pieniä ongelmia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti